2013. február 23., szombat

2013.02.22.

8 FŐS VACSORA

ST. JAKAB KAGYLÓ ZELLER PÜRÉVEL, SÁFRÁNYOS VINEGRETTE
FÁCÁN ERŐLEVES
BÁRÁNY GERINC "WELLINGTON", PISZTÁCIÁS BÁRÁNYGERINC GRILLEZETT ZÖLDSÉGEKKEL
CITROMOS RICOTTA TORTA
 pannonhalmi apátsági rajnai rizling 2010
st andrea merengő egri bikavér 2008
demeter 6 puttonyos tokaji aszú 2001  
 

 vendégváró falatkák:
-téliszalámi koktélparadicsommal
-avokádó krém kolbász chipsszel
-kecskesajttal töltött padlizsán



 
1. sáfrány vinegrette: 150 ml fehérbor ecet, 500 ml fehér bor, ezt 2/3-ra visszafőzzük. levesszük a tűzről és 1 kanál cukrot adunk hozzá. amikor kihűlt 100 ml olívaolajat keverünk hozzá. hűtőben tűroljuk és tálalás előtt fél órával kivesszük a hűtőből. sokáig felhasználható.
a kagylót sóztuk, borsoztuk és zsíradék nélkül mindkét oldalát meggrilleztük. a zellerpürét a burgonyapüréhez hasonlóan készítettük el. én inkább tejszínt használtam, mint tejet. van benne tej is, de csak azért, hogy könnyebben lehessen turmixolni. turmixolás után szitán átnyomtam. pici cukorral és citromlével ízesítettük.


 


2. zöldségeket meggrilleztük. a spárgát és a sárgarépát leforráztuk, majd tálalás előtt vajon pici sóval és cukorral karamellizáltuk.
pisztáciás báránygerinc. a pisztáciát kenyérbéllel, reszelt parmezánnal leturmixoltuk (kutter), majd zöldfűszereket adtunk hozzá. pici olívaolajjal összekevertük. (meg lehet pirítani a pisztáciát, legközelebb így próbáljuk ki). a báránygerinceket (mind a két fajtát) előzö este bepácoltuk borssal, kaukkfűvel, fokhagymával és olívaolajjal. 80 fokon 52 fokos maghőmérsékletig sütöttük. majd jégfűrdőben lehűtöttük. a csontos gerincet elősütöttük, majd rácson pihentettük. rátettük a pisztáciát és 190 fokon pirosra sütöttük.
a lecsontozott gerinceket ugyanúgy készítettük elő. a gombát kevés olívaolajon lepirítottuk. addig pároltuk, amíg elfőtt a leve. sóztuk, borsoztuk és friss zöldfűszereket adtunk hozzá (kakukkfű, petrezselyem, bazsalikom). amikor nagyjából kihűlt leturmixoltuk (kutter).
tramezzini kenyeret nyújtófával vékonyra kinyújtottuk. megkentük a "gombapéppel" és beletekertük a megsózott gerincet. forró olívaolajon körbe sütöttük, ezután rácson pihentettük és tálalás előtt 7-8 percre 190 fokos sütőbe tettük, majd szeletelés előtt meleg helyen pihentettük. (nekünk nagyon ízlet! omlós, ízletes volt)




 3. a citromos ricotta tortát ugyanúgy csináltuk, mint a legutóbbi rendezvényen, csak nem torta formában, hanem egy kenyérsütő formában. friss gyümölcsöket tálaltunk mellé....




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése