2013. február 21., csütörtök

2013.02.21.

13 FŐS EBÉD

RAKOTT PADLIZSÁN
BARNA SÖRBEN PÁCOLT KACSAMELL, KACSAMÁJAS-ERDEI GOMBÁS RIZOTTÓVAL 
KÉPVISELŐ FÁNK
dúzsi rosé 2011
vylyan syrah 2008
babits 3 puttonyos tokaji aszú 2005

1. a padlizsánt centi vastag szeletekre vágtuk és sóval, pici borssal fűszereztük. meggrilleztük. miután kihűlt paradicsommal, póréhagymával és minden szinten más fajta sajttal (sajnos nem kaptam füstölt sajtot, ezért ebben cheddar, gouda és mozzarella volt). 200 fokos sütőben pirosra sütöttük. tejszínes paradicsom mártással tálaltuk.



2.a kacsamelleket lehártyáztuk és a bőrös felét beírdaltuk.
pác: barna sör, szezámolaj, rozmaring, méz, barna cukor, bors, só, fokhagyma, reszelt narancshéj
ebbe a pácba tettük bele két nappal ezelőtt. sütés előtt 2 órával kivettük a pácból és lecsepegtettük.
a bőrös felén kezdve elősütöttük. tálalás előtt 190 fokos sütőbe tettük 7 percre, majd meleg helyen szeletelésig pihentettük.
olívaolajon lepirítottuk a rizottó rizst, amikor már elég forró a rizs, kevés apróra vágott hagymát adtunk hozzá. az edény falára öntött fehérborral húztuk fel a rizst és mindig alaplével vagy vízzel utána öntve addig főztük, amíg háromnegyedig megfőtt.
az erdei gombákat kockára vágtuk, majd olívaolaj és vaj keverékén megfuttattunk egy kis póré hagymát. erre raktuk rá a gombákat, sóval, borssal és friss kakukkfűvel ízesítettük.
a kacsamájat egy napra jeges tejbe tettük. sütés előtt 2 órával kivettük a tejből és lecsepegtettük. felszeleteltük és lassú tüzön megsütöttük. amikor kihűlt felkockáztuk.
tálalás előtt a gombához kevertük a rizst és folyadékkal addig főztük amíg megpuhult. ekkor hozzákevertük a kacsamáj kockákat, vajat és reszelt parmezánt.



3. hagyományos égetett tésztát készítettünk ebben az arányban:

0,5 l víz
0,5 kg vaj
0,5 kg liszt
16 db tojás

180 fokos sütőben addig sütöttük a fánkokat,amíg jól kiszáradtak.
vanília pudingot tejszínhabbal lazítottuk és ezt töltöttük a fánkokba. felvert, enyhén cukrozott tejszínhabot nyomtunk a krémre. a fánk tetejét "berácsoztuk" karamellel és  pirított mandulát szórtunk rá.....




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése