2015. október 31., szombat

2015.08.13.




A KÍSÉRLETEZÉS IDEJE....


HÁZI MANDULÁS, FAHÉJAS ÉS DIÓS KÜRTÖSKALÁCS..



  1. A tésztához
  2. 600 g búzaliszt (BL55)
  3. 30 g élesztő (friss)
  4. 300 ml 2,8%-os tej
  5. 2 evőkanál kristálycukor
  6. 2 db tojássárgája
  7. 2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  8. 8 csipet só
  9. 80 g vaj (olvasztott)
  10. A tésztára sütés előtt
  11. vaj (olvasztott)
  12. kristálycukor


Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, az összes hozzávalót hozzáadjuk, és a tésztát bedagasztjuk. Szép egyenletes legyen - kb. 15-20 perc. Ha kész, meghintjük a tetejét sima liszttel, konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékletlen kelesztjük kb. 60 percig. A megkelt tésztát lisztezett asztalra borítjuk, és 4 mm vastag négyzetre nyújtjuk. A téglalap hosszabbik oldala kb. 50 cm legyen. Hosszában csíkozzuk fel a tésztát 1,5-2 cm széles csíkokra hosszában. Annyi kürtőskalács lesz, ahány csík lett. A dorongokat jó vastagon beolajozzuk. A tészták felületét lekenjük vékonyan olvasztott vajjal, vagy étolajjal, és vastagon kristálycukorba forgatjuk a dorongokat. Ezután a grillsütő fölött, közepes erősségű parázs fölött 5-10 perc alatt szépen megsütjük a kalácsokat folyamatosan forgatva őket, míg a cukor karamellizálódik rajtuk. Igény esetén a parázsról levéve rögtön kókuszreszelékbe, darált dióba, vagy kristálycukorba forgathatjuk őket. Majd melegen húzzuk le őket a dorongokról. 
én egy nyújtófát szorosan alufóliáztam és arra tekertem a tésztát. és sütőben kb 190-200 fokon sütöttem.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése