2019. augusztus 6., kedd

2018.08.28. ÉTTEREM LÁTOGATÁS




ST. ANDREA BORBÁR
BARNA ÁDÁM




Füstölt pisztráng, torma, sóska
Hideg nyári töltött káposzta
Mangalica, kovászolt vajbabbal
Szilvás gombóc



ÉTTEREM BEJÁRAT



BORFAL



AMUSE BOUCHE



1.

Hozzávalók (10 fő részére)
• 0,6 kg pisztrángfilé
• 0,1 kg só
• 0,1 kg cukor

Elkészítése:
A pisztrángot a só cukor keverékében 45 percet marináljuk, leöblítjük majd szikkasztjuk, szeleteljük és 4-5 percet keményfa forgácson füstöljük.

Tormalé
Hozzávalók:
• 0,1 kg sóskalevél
• 0,05 kg petrezselyemzöld
• 0,05 kg bébispenót
• 0,1 l olívaolaj
• 0,1 l víz
• 0,2 kg jég
• 2 g xantan

Elkészítése:
A hozzávalókat összeturmixoljuk, vákumozva tároljuk, tálaláskor ízesítjük sóval, citromlével és frissen reszelt tormával

Tormamousse
Hozzávalók:
• 200 g joghurt
• 150 ml felvert tejszín
• 1-2 evőkanál reszelt torma
• 1 lap zselatin

Elkészítése:
A hozzávalókat összekeverjük, felhasználás előtt 2 órát hűtőben állni hagyjuk.

Tojásfehérje “ropogós”

Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, sóval, tormával ízesítjük, műanyag edényben mikrohullámú sütőben hőkezeljük. Az edény méretétől függően 2-3 perc amíg “fel nem jön” ezután az edényből kivesszük és 80 °C-on ropogósra szárítjuk.





2.

Hideg nyári töltött káposzta

Dobosi Pincészet, Badacsonyi Kéknyelű, 2016
Töltelék Hozzávalók:
• 0,5 kg darált sertéshús
• 0,05 kg vöröshagyma dinsztelve
• 0,02 kg fokhagyma dinsztelve
• evőkanál vágott petrezselyemzöld
• 1/2 evőkanál vágott kapor
• 0,1 kg kenyérkocka
• 0,2 l alaplé
• 0,08 kg grillezett kápia paprika kocka
• só, frissen őrölt bors

Elkészítése:
A hozzávalókat összedolgozzuk, sertéshálóba csomagoljuk, 80 °C-on, 65 °C-on maghőmérsékletig hőkezeljük, majd zsíron körbepirítjuk.

Káposzta veluté
Hozzávalók:
• 0,5 kg fejes káposzta
• 0,05 kg vöröshagyma dinsztelve
• 0,02 kg fokhagyma dinsztelve
• 0,1 kg paradicsom
• 0,05 kg kápia paprika
• 0,1 l tejföl
• babérlevél

Elkészítése:
A hozzávalókat összefőzzük, a tejföllel turmixoljuk, ecettel, sóval, cukorral ízesítjük és kihűtjük. Tálaláskor tányérba kerül a veluté, rá a sült “töltelék” letakarjuk a forrázott káposztalevéllel, szikkasztott koktélparadicsommal, friss tejföllel, kaporral és sült csirkebőrrel tálaljuk.





3.

Mangalica, kovászolt vajbabbal

St. Andrea Pincészet, Áldás Egri Bikavér, 2015. (vörösbor)
Hozzávalók:
• 1,5 kg mangalicagerinc

Elkészítése:
A húst daraboljuk, sózzuk. Zsíron körbepirítjuk, 130 °C-os sütőben, 46 °C-on maghőmérsékletig sütjük, 15 percet pihentetjük, majd tálalás előtt újra körbesütjük, daraboljuk.

Zöldbabveluté
Hozzávalók:
• 0,5 kg vajbab
• 0,05 kg vöröshagyma dinsztelve
• 0,02 kg fokhagyma dinsztelve
• 0,1 kg bébispenót
• 0,01 kg tárkony
• 0,1 l tejföl
• Só, cukor, almaecet

Elkészítése:
A hozzávalókat a tárkony és a spenót kivételével összefőzzük, ezután a zöldekkel összeturmixoljuk. Csak tálalás előtt ízesítjük az ecettel, hogy a színét megóvjuk. 0,4 kg kovászolt vajbab mely a kovászos uborkához megegyező módon készül. Tálaláskor friss tejföllel, tárkonnyal, pirított kolbászmorzsával és paprikaolajjal tálaljuk.






4.

Szilvás gombóc

1. Sauska Borászat, Tokaj Brut Pezsgő n.v. (száraz) 
2. Garamvári Szőlőbirtok, Optimum Brut, 2013. (száraz)

Szilvás gombóc
Hozzávalók:
• 0,5 kg főtt sárgaburgonya, hidegen
• db tojássárgája
• 0,1-0,15 kg liszt a mennyiség függ a burgonya minőségétől
• só

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk és töltjük fahéjas cukros szilvával.

Morzsa
Hozzávalók:
• 0,3 kg pankó lobo kenyérmorzsa
• 0,05 kg porcukor
• 0,05 kg vaj

Elkészítése:
A morzsát szárazon világos barnára pirítjuk, ezután a tűzhelyen a vajon porcukorral karamelizáljuk.

Szilvaragu
Hozzávalók:
• 0,3 kg érett szilva
• 0,2 kg keményebb édes szilva, darabolva
• 0,03 kg kristálycukor
• 0,1 liter vörösbor
• 0,1 l szilvalé
• 0,01 kg nagyon apróra vágott friss gyömbér
• 0,01 l szilvamagolaj

Elkészítése:
A cukrot enyhén karamelizáljuk, a vörösborral felöntjük forraljuk, hozzáadjuk az érett szilvát és a szilvalevet puhára főzzük és átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a szilvamagolajat és a szilvaragut.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése