2019. augusztus 6., kedd

2017.02.21. EBÉD


EBÉD

ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES, VADDISZNÓ SZALÁMIS KENYÉR MORZSA, GRILLEZETT LIBAMÁJ
BŐRÉN SÜLT TŐKEHAL, FENYŐMAGOS-TEJSZÍNES SPENÓT, POLENTA
DOBOS TORTA


1.

póréhagymát vajon megpárojuk. hozzáadjuk a zöldborsót és alaplével megfőzzük. hideg vajjal, forrázott petrezselyemmel és még nem teljesen kiolvadt mirelit zöldborsóval thermomixlejük.
a libamájat felszeleteljük. sózzuk, borsozzuk. réteslappal befedjük mindkét oldalát és forró serpenyőben megsütjük.
a szalámit ledaráljuk és kipirítjuk. a leszűrjük és a morzsához friss, őrölt kenyérbelet adunk és együtt ropogósra pirítjuk.





2.

a tőkehalat 5%-os sóoldatba áztatjuk 1 órát. hideg vízzel alaposan lemossuk. adagoljuk és leszárítjuk. oívaolaj és vaj keverékén bőrös oldalán megsütjük. tálalás előtt 2 percre 10 fokos sütőbe tesszük.

a spenótot vajon, pici fokhagymával lepároljuk. sózzuk, borsozzuk. tejszínnel felöntjük. pirított fenyőmagot adunk hozzá és beforraljuk.

a polentát a szokott módon elkészítjük. kiszúrjuk formával és mindkét oldalát megpirítjuk.





3.

Piskóta:
150 g tojásfehérje
75 g cukor
75 g tojássárgája
86 g liszt
Elkészítés:
A tojásfehérjét a cukorral kemény, de nem összetörő habbá verjük. Még a keverőgépben
hozzáöntjük a tojássárgát, majd spatula segítségével óvatosan belekeverjük a lisztet. Addig
keverjük míg ki nem fényesedik a massza. Sütőpapírra kenjük és 180°C-on 10 percig sütjük.
Krém:
169 g tojás
155 g cukor
187 g vaj
65 g kakaópor
Elkészítés:
A vajat a kakaóporral kihabosítjuk krémkeverő lapát segítségével. Amíg a vaj habosodik, a
tojást és cukrot vízgőzön folyamatos keverés mellett 85°C-ra hevítjük, majd keverőgépben
habverővel addig habosítjuk amíg vissza nem hűl szobahőmérsékletűre. Egy kevés
tojáshabbal fellazítjuk a vajas részt, majd spatulával hozzákeverjük az összes habot. Addig
keverjük míg egynemű, fényes, selymes textúrájú krémet nem kapunk
Karamell:
200 g cukor
Elkészítés:
A cukorból karamellt főzünk (kb.180°C-on). Szilikon lapra öntjük, és ha kihűlt összezúzzuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése