2013. január 30., szerda

2013.01.30.

6 FŐS EBÉD 

ANGOLOS HÁTSZÍN MUSTÁROS LENCSESALÁTÁVAL (VENDÉGVÁRÓ FALATKÁK)
ST. JAKAB KAGYLÓ FOKHAGYMÁS SPENÓTTAL ÉS SABAYONNAL 
BÁRÁNYGERINC PADLIZSÁNOS BABRAGUVAL ÉS ROZMARINGOS BURGONYÁVAL
NARANCSOS MASCARPONE KRÉM KARAMELLIZÁLT ANANÁSSZAL

györgykovács imre somlói furmint 2009
takler kékfrankos reserve 2007
degenfeld 5 puttonyos tokaji aszú 2004

1. a szent jakab kagylót hasonlóan sütöttük meg, mint a legutóbbi rendezvényen.  a spenótot fokhagymás vajon lepároljuk. forrázott, hámozott és kimagozott paradicsomot kockára vágtuk és sóval, borssal és pici olívaolajjal összekevertük. ezt tettük a spenótra. 2 dl fehérbort, 1 egész tojással és 2-3 tojássárgával vízgőzön habbá vertük. citromlével és sóval ízesítettük.


2. báránygerincet lehártyáztuk és rozmaringgal, frissen őrölt borssal és olívaolajjal zsírpapírba tekertük egy éjszakára. 80 fokos sütőben 55-57 fokos maghőmérsékletig sütöttük. jégfürdőben kihűtöttük. rácson pihentettük, majd sóztuk és olívaolajon körbe sütöttük. ismét rácsra tettük és tálalás előtt 4-5 percre 180 fokos sütőbe tettük és meleg helyen pihentettük..
kifli burgonyát héjában megfőztük és utána megpucoltuk. kevés olívaolajon sóval, borssal és rozmaringgal pirosra sütöttük.
bárány csontot olajon jól megpirítottuk, majd hozzáadtunk vágott zöldségeket (hagyma, sárgarépa, zellerszár, fokhagyma), ezzel is jól lepirítottuk. egy fél evőkanál paradicsom pürét adtunk hozzá és ezt is lepirítottuk. vörösborral felöntöttük (a lábos oldalára öntöttük) és 5 percig kiforraltuk. hozzáadtunk babérlevelet, egy szál rozmaringot és egész borsot. nagyon pici sót szoktunk hozzá adni, inkább a végén sózzuk!!! felöltöttük vízzel és sokáig, több órán keresztül lassan főztük (én két napig szoktam főzni). leszűrjük, lezsírozzuk és kellő sűrűségűre visszaforraljuk.
bacon szalonnát felkockáztunk és kipirítottuk. kockára vágott lila hagymát adtunk hozzá. ezt is jól lepirítottuk. ekkor előzőleg meggrillezett felkockázott padlizsánt adtunk hozzá. ezután jön a megfőzött bab és a friss petrezselyem. a pecsenye lével forraljuk össze.



3. 6 darab tojássárgát habosra kevertünk cukorral és egy pici vaníliás cukorral. hozzákevertünk fél kiló mascarponét. majd 3-4 darab tojásfehérje habot. ezután kb. 3dl tejszínt vertünk habbá és ezt is hozzá kevertük.
babapiskótát narancs likőrös narancslébe mártottuk és körbe béleltük a formát. a közepébe nyomtuk a krémet. ananászt felkockáztunk és nagyon kevés vajon pici cukorral megkaramellizáltuk. karamell szósszal és karamell ráccsal tálaltuk...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése