2013. január 21., hétfő

2013.01.17-19.


"ÖSSZEKÖLTÖZTÜNK" A ZSOLTIVAL PÁR NAPRA


2013.01.17. VACSORA 9 FŐ

LAZACPÁSTÉTOM HÁZI CITROMOS-MAGOS KENYÉRREL
BORJÚSZŰZ SPENÓTOS-TÚRÓS ZSEMLEGOMBÓCCAL, RÓKAGOMBA MÁRTÁSSAL
HÁZI BROWNIE VANÍLIÁS TEJSZÍNHABBAL


1. a lazac szeleteket sóval, borssal ízesítettük, majd kevés olívaolajon roston megsütöttük. miután kihűlt pépesítettük. ezután friss kaporral, tejszínhabbal és zselatinnal kevertük össze. tálaló gyűrűben dermesztettük ki. az aljára házi citromos-magos kenyeret tettünk. 1 kg magos liszt, kb 6 dl víz, só, reszelt citromhéj, pici cukor a kovászba és 1 csomag friss élesztő


2. a spenótot leforráztuk, lehűtöttük, majd kinyomkodtuk. apróra vágtuk. zsemléket kockára vágtuk és megpirítottuk.langyos tejet adtunk hozzá, annyit amennyit felszívott. hozzáadtuk a túrót, a spenótot, tojássárgáját és lisztet. sóval, borssal ízesítettük. a végén lazás hozzákevertük a tojásfehérje habot. kifőztük majd, kevés vajon összevágott zsályát megfuttattuk és ebben átforgattuk a gombócokat.
a borjúszüzet egy estére bepácoltuk sóval, borssal, rozmaringgal és olívaolajjal. majd zsírpapírba tekertük. sütés előtt 2 órával kivettük a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletű legyen sütéskor. forró zsiradékban körbe sütöttük. tálalás előtt 15-20 percre 180 fokos sütőbe tettük, ezután meleg helyen pihentettük tálalásig.
vajon póréhagymát megfuttattuk és hozzáadtuk a rókagombát és lepirítottuk. felöntöttük tejszínnel és megfelelő sűrűségűre forraltuk. sóval, borssal ízesítettük...



3.


 2013.01.18. 8 FŐS EBÉD BELGA MENÜVEL

ÉSZAKI RÁKKAL TÖLTÖTT PARADICSOM KOKTÉL SZÓSSZAL
WATERZOOI CSIRKE LEVES
BARNA SÖRÖS KACSAMELL STOMP-AL ÉS GRILLEZETT KACSAMÁJJAL
MEGGYES ÉS BARACKOS-TÚRÓS RÉTES VANÍLIA FAGYIVAL




1. a koktél rákot leforráztuk fűszeres vízben (egész bors, babérlevél, citrom, 1 gerezd fokhagyma, pici só)- koktél mártást készítettünk majonézből, ketchupből, konyakból, citromléből....
ezt összekevertük és a kimagozott paradicsomokba töltöttük.




2. egész csirkéből egy hagyományos húslevest főztünk. leszűrtük és a csirkehúst kivettük. a húst leszedtük a csontról és feldaraboltuk. sárgarépát, zellert batonra vágtunk és kevés vajon sóval, fehér borssal megpároltuk. a levest egy vékony tejszínes habarással sűrítettük, citromlével ízesítettük (ha még kell só...!) és hozzá adtuk a baton zöldségeket.












2. pác: barnasör, olívaolaj, fokhagyma, bors, méz, barnacukor, rozmaring
ebbe a pácba tettük a lehártyázott kacsamelleket. legalább egy éjszakára..
sütés előtt kivettük a pácból és leszárítottuk. zsiradék nélkül a bőrös felét kipirítottuk, majd a másik oldalát is egy percig sütöttük. tálalás előtt 190 fokos sütőben 7-8 percig sütöttük, majd szeletelésig meleg helyen pihentettük.
a burgonyát egészben, héjában megfőztük. majd meghámoztuk és összetörtük. forrázott brokkolit és póréhagymát kevertünk hozzá.
a kacsamájat egy éjszakára jeges tejbe áztattuk. felszeleteltük és sóval, borssal ízesítettük. nem túl forró serpenyőben zsiradék nélkül mindkét oldalát szép barnára sütöttük.



3.



















 2013.01.19. 8 FŐS EBÉD

MÁRVÁNYSAJTTAL TÖLTÖTT GOMBAFEJ, BACONBE TEKERVE, BURGONYA TALPON
SPÁRGÁVAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL EPRES SPÁRGA RAGUVAL
MASCARPONÉS CSOKOLÁDÉ TORTA ERDEI GYÜMÖLCSÖKKEL


1. a gombafejeket megtisztitottuk és pici olívaolajjal kikevert márványsajtot töltöttünk bele. ezután körbetekertük bacon szalonnával. forró sütőben ropogósra sütöttük. házi röszti burgonyával tálaltuk...


2. a csirkemelleket felszúrtuk és forrázott zöld spárgával töltöttük meg. kevés zsiradékon körbe sütöttük, majd a sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttük, meleg helyen pihentettük tálalásig.
pici mézet felhabosítottunk és hozzátettük a forrázott spárgákat, sóval, pici borssal ízesítettük. a végén friss eper darabokat és petrezselymet adtunk hozzá. visszaforralt balzsamecettel tálaltuk..


3. 23 dkg mascarponét összekevertünk 25 dkg olvasztott fehér csokival. 75 dkg mascarponét összekevertünk 25 dkg olvasztott étcsokival és porcukorral. formába (by zila) rétegeztük és megdermesztettük. kakaós gabonás (jó reggelt féle) kekszet összetörtünk és olvasztott vajjal összekevertük. ezt finomat a tetejére simítottuk. mézzel és pici vaníliával és pici vörösborral felfőzött erdei gyümölcs raguval tálaltuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése