2016. szeptember 27., kedd

2016.09.27.





EBÉD


BURGUNDI MARHARAGU (BOEUF BOURGUIGNON), YORKSHIRE PUDING
SZILVÁS PITE




1.
a marhahúst nagyobb darabokra vágjuk. lisztezzük és forró olajon körbesütjük. a húst félretesszük. a zsírján kockára vágott erdélyi szalonnát pirítunk, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát. megfonnyasztjuk, majd visszatesszük bele a húst. felöntjük vörösborral és pici alaplével. sózzuk, borsozzuk. adunk hozzá kockázott paradicsomot. 160 fokos sütőben fedővel lefedve sütjük. sárgarépát, zellert kockára vágunk. mogyoró hagymát konfitáltunk. parázsburgonyát héjában megfőztük, hámoztuk és serpenyőben megpirítottuk.
amikor a hús majdnem megpuhult a zöldségeket a puhulási sorrendben fokozatosan hozzáadjuk a húshoz. ha a elvét nagyon elfőtte, alaplével pótoljuk.a végén kisebb egész gombákat, a konfitált hagymát is hozzáadjuk. még 5-10 percig hagyjuk a sütőben, de már fedő nélkül, hogy piruljon.
a legvégén belekeverjük a burgonyát és friss vágott petrezselymet is

yorkshire puding: 200 g liszt, 4 db tojás, 3-4 dl tej, só
az alapanyagokat csomómentesen összekeverjük. annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy nem túl híg palacsinta tésztát kapjunk.
a formákat kétszer vajazzuk ki!! 200 fokos sütőben 20 percig sütjük! a lényeg hogy kiszáradjon!






2.
 hagyományos pite tésztát készítünk (400 g liszt, 250 g vaj, 100 g cukor, 2 tojássárga, 1 ek tejföl, pici sütőpor, pici só). a szilvát kimagozzuk, negyedbe vágjuk. cukorral és fahéjjal ízesítjük és állni hagyjuk. kinyomkodjuk, majd egy kevés kekszmorzsát adunk hozzá. ezt tesszük a pitébe.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése