2016. szeptember 27., kedd

PRÓBA A LÁNYOKNAK





RÁKÓCZI TÚRÓS
EPRES ÉS FEKETE CSERESZNYÉS TARTE


TARTE:
Linzertészta:

167 g liszt
21 g mandula liszt
100 g vaj
62 g porcukor
37 g tojás
1,5 g só

a hideg vajat felkockázzuk és a tojás kivételével az össze hozzávalóval együtt habüstbe tesszük. tésztakeverővel addig keverjük amíg morzsalékos nem lesz. ezután a felvert tojást is hozzáadjuk és addig keverjük amíg a tészta kifehéredik és krémes állagú lesz. lisztezett sütőpapírra terítjük és hűtőben pihentetjük..

Mandulakrém:

125 g mandula liszt
125 g porcukor
125 g vaj
87 g tojás

 a mandula krém ugyanúgy készül, mint a linzertészta.

a hűtőből kivett tésztát alul felül lisztezzük és kb 5 mm vastagra nyújtjuk. kb 10 cm átmérőjű kiszúróval szaggatjuk. sütőpapírra tesszük pár percre hűtőbe tesszük. 8 cm-es tarte formába simítjuk a tésztákat és 5 percre fagyasztóba tesszük. az aljára eper lekvárt vagy cseresznye lekvárt teszünk. erre pedig a mandulakrémet simítjuk rá. 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. kivesszük és  megfordítva kicsit kihűtjük.



RÁKÓCZI TÚRÓS:

linzertészta ugyanaz, mint a tarte-nál.

Túrótöltelék:

250 g túró
30 g cukor
2 db citrom héja

Meringue:

100 g tojásfehérje
100 g porcukor
100 g cukor


a tojásfehérjét a porcukorral habbá verjük. a cukorból vízzel 120 fokos cukorszirupot főzünk és lassan hozzácsurgatjuk a habhoz. kihűlésig verjük, majd habzsákba töltjük.

a linzert ugyan úgy formákba simítjuk és megsütjük. a túrótölteléket belerakjuk a kosarakba. a meringuet a kosár szélére halmozom körben. majd 120 fokos sütőben 12 percig sütjük. utána kézi perzselővel megszínezzük a fehérjehabot. a közepére baracklekvárt teszünk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése