2016. szeptember 27., kedd

2016.09.19.





6 FŐS EBÉD

MENTÁS ZÖLDBORSÓKRÉMLEVES, GOMBA, SÜLT HAGYMA
BŐRÉN SÜLT FOGAS, TÖKFŐZELÉK
SZILVÁS CLAFOUTIS

nyakas irsai olivér 2010
szent tamás percze furmint 2012
szeremley zeus 2003


1.

kevés shalott hagymát megfonnyasztunk vajon. hozzáadjuk a zöldborsót is. pici cukorral, sóval ízesítjük. megpároljuk majd felöntjük alaplével. pár mentalevelet is teszünk hozzá. addig főzzük amíg nem veszti el a színét. vajjal, kevés nyers zöldborsóval és friss mentalevéllel leturmixoljuk.

a gombát apróra vágjuk. hagymával együtt lepirítjuk. sózzuk, borsozzuk. petrezselymet adunk hozzá. elfőzzük a levét. amikor kihűlt tojást és kevés zsemlemorzsát keverünk hozzá. nem túl forró olajban kisütjük.





2.

kápia paprikát sütőben egészben megsütünk. lehámozzuk és felcsíkozzuk. a sárga és zöld cukkinit hosszú csíkokra vágjuk.
a cukkinik belső maradék részét felkockázzuk és vajon pici shalott hagymával megpároljuk. adunk hozzá sót, pici fehér borsot, kaprot. amikor megfőtt vajjal, pici tejföllel leturmixoljuk. tálaláskor a csíkozott cukkiniket vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a csíkozott paprikát is és sóval, friss kaporral ízesítjük.

a fogast megtisztítjuk, szálkázzuk. 20-25 percre 4 százalékos sóoldatba tesszük. ezután hideg vízben jól lemossuk. leszárítjuk. serpenyőben kevés olajon a bőrös felén megsütjük. a végén pici vajat adunk mellé és megfordítjuk, de nem sütjük tovább.





3.

a szilvát kimagozzuk és félbe vágjuk. sütőpapírra tesszük. megszórjuk kevés cukorral és 190 fokos sütőben karamellizáljuk.

Clafoutis:

100 g cukor
2 db tojás
100 g mandula liszt
80 g olvasztott vaj

a cukrot a tojással habosra keverjük. hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a mandula lisztet is.
a sütőtálkát kivajazzuk. az aljára tesszük a gyümölcsöt. rárakjuk a tésztát és 170 fokos sütőben 30 percig sütjük..

tálaláskor fahéj fagylaltot adunk mellé















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése