2013. november 22., péntek

2013.11.18. ZSERBÓ



ZSERBÓ ÍZELÍTŐ


BARACKLEKVÁROS-DIÓS ZSERBÓ
SZILVALEKVÁROS-MÁKOS ZSERBÓ 




 zserbó: 35 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1dl tej, 1-2 dkg élesztő, sütőpor, pici só. és egy nagy tepsihez az adag háromszorosát használtam, de abból maradt egy kicsit, amit lefagyasztottam.....
a tejjel, a cukorral és élesztővel kovászt készítettünk. majd összegyúrtuk a hozzávalókat. a hűtőben pihentettük kb fél órát (nem kelesztettük)!
ezalatt ledaráltuk a pirított diót és összekevertük porcukorral. a sárgabarack lekvárt pedig kikevertük kevés mézes barack pálinkával (én szoktam a pálinka helyett narancs likőrt is használni)
a tésztát 3 részre osztottuk és vékonyra nyújtottuk. a tepsibe tettük, majd megkentük a lekvárral és megszórtuk a dióval. szépen egyenletesre simítottuk. ekkor jött a második réteg tészta. erre újra lekvár majd dió került. ezt is szépen elsimítottuk. végül a harmadik lap tészta. fóliával letakartuk és 160 fokon kb 40 percig sütöttük. ekkor levettük a fóliát és készre sütöttük. vigyázni kell, hogy ne száradjon ki a felső lap!
csokoládét vajjal, porcukorral vízgőzön felolvasztottuk ( ha nagyon sűrű, akkor én szoktam egy kevés olajat rakni hozzá a végén) és a kihűlt! zserbó tetejére csurgattuk. megvártuk , amíg a hűtőben megköt a csoki és csak azután takartuk le.
mi 2 nappal előtte készítettük el a zserbót, de szerintem minél tovább áll, annál finomabb lesz. felvágás előtt kb 30-40 percet hagyom "olvadni" szobahőmérsékleten, különben törik a csoki! tálalás előtt majdnem 1 órát szobahőmérsékleten tároltuk, hogy jó puha legyen. nagyon finom lett.....

a szilvalekváros zserbó ugyan így készült csak a baracklekvárt szilvalekvárral, a diót pedig mákkal helyettesítettük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése