2013. április 17., szerda

2013.04.17.


8 FŐS EBÉD

 

 CSŐBEN SÜLT SPÁRGA PÁRMAI SONKÁVAL
BÁRÁNYGERINC KENYÉR BUNDÁBAN, ERDEI GOMBÁKKAL
ÁFONYÁS RIGÓ JANCSI
nyakas sauvignon blanc 2009
vylyan pinot noir 2008
babits 6 puttonyos tokaji aszú 2004
 

1. a spárgát megpucoltuk és sós, picit cukros vízben leforráztuk. jeges vízben lehűtöttük. vajon átforgattuk és sóval borssal ízesítettük. a pármai sonka mind két oldalát egy picit megsütöttük és beletekertük a spárgákat. besamell mártást kikevertük tojássárgával és a spárgákra tettük. megszórtuk reszelt sajttel és forró sütőben megsütöttük...





2.a báránygerinceket lefejtettük a csontról, lehártyáztuk és fokhagymával, mentával és rozmaringgal egy éjszakára pácoltuk. a csontból zöldségekkel, vörösborral egy tartalmas pecsenye levet főztünk.
a báránygerinceket borsoztuk és szorosan folpackba csomagoltuk. 80 fokos sütőben 53 fokos maghőmérsékletig sütöttük. lehet kicsit tovább is sütni, de szerintem max 58-nál nem szabad tovább sütni. ez nagyon szép rózsaszínű lesz így. jeges vízben lehűtöttük. csirkemellből tejszínnel, sóval és fehérborssal csirkepépet készítettünk. a tramezzini kenyereket zsírpapír között kinyújtottuk. megkentük a csirkepéppel és ráraktuk a megsózott bárányt. betekertük és meleg olívaolajon serpenyőben körbe sütöttük. olyan színe lett, mint egy meleg szendvics kenyérnek. ezután rácson pihentettük, majd tálalás előtt 7-8 percre 180 fokos sütőbe tettük, majd ismét pihentettük meleg helyen a szeletelésig.
róka gombát vajon sóval, borssal és kevés kaukkfűvel jól lepirítottunk, majd a mártáshoz adtuk. 10-15 percig együtt forraltuk. tálalás előtt hideg vajat adtunk hozzá...
az erdei gombákat (sajnos nem volt túl nagy választék) és a főtt kifli burgonyát vajon megpirítottuk és így tálaltuk...
 
 


3. egy vajas kakaós piskótát sütöttünk, amit kihűlés után kiszúrtunk és meglocsoltuk picit likőrös narancslével. 800g habtejszínt porcukorral habbá vertünk és összekevertük 200g olvasztott étcsokoládéval és a formákba szedtük. egy éjszakára dermedni hagytuk. fehér csokoládét felolvasztottunk és írás vetítő fóliára húztuk rácsosan. amikor kicsit megdermedt, akkor a tortácskák köré "ragasztottuk". cukrot karamellizáltunk, majd hozzá adtuk az áfonya egy részét, narancslevet és pici vörösbort. jól beforraltuk, majd átpasszíroztuk. a maradék áfonyát hozzá forraltuk. tálaáskor a rigó jancsi tetejére kanalaztuk....





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése