2013. március 11., hétfő

2013.03.08.




6 FŐS EBÉD
MARHAHÚSLEVES HÁZI RAVIOLIVAL
KONFITÁLT KACSACOMB SAVANYÚ KÁPOSZTÁS SZTRAPACSKÁVAL
HÁZI ZSERBÓ
tornai somlói juhfark 2009
hétszőlő 6 puttonyos tokaji aszú 2001


1. hagyományos marhahús levest főztünk, amiből a húst kevés zöldséggel pürésítettük, majd házi gyúrt tésztába töltöttük és kifőztük. ez a ravioli és leves zöldség volt a leves betét...








 2. a kacsacombokat a szokásos módon konfitáltuk. majd tálalás előtt pirosra sütöttük.
a hámozott burgonyát kislyukú reszelőn lereszeltük, majd galuska szerűen összekevertük tojással, liszttel, sóval, borssal és pici zúzott fokhagymával. forró vízbe szaggattuk és megfőztük.
füstölt szalonnát felkockáztunk és kipirítottuk, majd a hozzá adtuk a lemosott savanyú káposztát. sóval, borssal ízesítettük és összepirítottuk. tálalás előtt hozzá tettük a galuskát és jól összeforgattuk.




3. zserbó: 35 dkg liszt, 1 egész tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 1dl tej, 1-2 dkg élesztő, sütőpor, pici só. és egy nagy tepsihez az adag háromszorosát használtam, de abból maradt egy kicsit, amit lefagyasztottam.....
a tejjel, a cukorral és élesztővel kovászt készítettünk. majd összegyúrtuk a hozzávalókat. a hűtőben pihentettük kb fél órát (nem kelesztettük)!
ezalatt ledaráltuk a pirított diót és összekevertük porcukorral. a sárgabarack lekvárt pedig kikevertük kevés mézes barack pálinkával (én szoktam a pálinka helyett narancs likőrt is használni)
a tésztát 3 részre osztottuk és vékonyra nyújtottuk. a tepsibe tettük, majd megkentük a lekvárral és megszórtuk a dióval. szépen egyenletesre simítottuk. ekkor jött a második réteg tészta. erre újra lekvár majd dió került. ezt is szépen elsimítottuk. végül a harmadik lap tészta. fóliával letakartuk és 160 fokon kb 40 percig sütöttük. ekkor levettük a fóliát és készre sütöttük. vigyázni kell, hogy ne száradjon ki a felső lap!
csokoládét vajjal, porcukorral vízgőzön felolvasztottuk ( ha nagyon sűrű, akkor én szoktam egy kevés olajat rakni hozzá a végén) és a kihűlt! zserbó tetejére csurgattuk. megvártuk , amíg a hűtőben megköt a csoki és csak azután takartuk le.
mi 2 nappal előtte készítettük el a zserbót, de szerintem minél tovább áll, annál finomabb lesz. felvágás előtt kb 30-40 percet hagyom "olvadni" szobahőmérsékleten, különben törik a csoki! tálalás előtt majdnem 1 órát szobahőmérsékleten tároltuk, hogy jó puha legyen. nagyon finom lett.....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése