2017. február 14., kedd

2017.02.07. VACSORA





VACSORA 6 FŐ


KARALÁBÉKRÉMLEVES, PISZTRÁNG
BÉLSZÍN, KACSAMÁJ VELOUTÉ, GOMBA, BURGONYA
SOMLÓI GALUSKA POHÁRBAN

nyakas irsai olivér 2010
sauska 7 villányi cuvée 2011
zamplén hegyhát 5 puttonyos tokaji aszú 2004




1.
karalábét alaplében, sóval megfőzzük. pici tejszínnel és hideg vajjal thermomixeljük.
a pisztrángot filézzük , szálkázzuk és lebőrözzük.
só és cukor 1-0,5 arány keverékével 20 percre befedjük. hideg vízzel lemossuk és leszárítjuk. folpackba szorosan feltekerjük és vákuumozzuk. 52 fokos vízben 8-10 percig sous videoljuk.
karalábét,  kápia paprikát és almát apró kockára vágjuk és vajon megpároljuk. zöldfűszerrel ízesítjük pl kapor, citromfű, koriander stb






2.
a bélszínt egészben lehártyázzuk és 5%-os sóoldatba tesszük. hideg vízzel lemossuk és leszárítjuk. borsozzuk egészben körbesütjük. vákuumozzuk és 58 fokos vízben másfél órát sous videoljuk. tálalás előtt kakukkfűves. fokhagymás vajon körbe sütjük.
a kacsamájat nagyobb darabokra vágjuk és 60 fokos sütőben kiolvasztjuk belőle a zsírt. leszrjük. vajon hagymát párolunk és hozzáadjuk a májat. pici lisztet adun hozzá és tejszínnel, sóval, borsal és kevés konyakkal ízesítjük. thermomixeljük.
a burgonyát héjában sóágyon sütőben megsütjük. még melegen megpucoljuk és picit sózzuk, majd lepréseljük. egy éjszakát hűtőben dermesztjük. kiborítjuk, formára vágjuk. lisztbe forgatjuk és bő olajban kisütjük.






3.
Trüffel piskóta: kb. 18-20 db kiszaggatott karikához






















étcsokoládé pasztilla

160 g
mikróban felolvasztani , félprogram!
















tojássárgája

10 db (200g)





kristály cukor

160 g
kihabosítani és emulgeálni a fenti olv. csokival
















felvert toj. Fehérje

10 db
kevés visszatartott cukorral lágy habbá verni




kakaópor

1 ek
és összeforgatni a fenti keverékkel és a szitált kakaóv.




























1/1 GN
tepsiben szétteríteni zsírpapírra és 180 celsius fokos előmelegített sütőben kb. 15 perc sütés!























Ha kihűlt , karikákat szaggatni belőle!






















Vanília cukrász krém:










tej

375 g tejet , tejszínt felfőzni a vaníliával, ha forr, kevés visszatartott





tejszín

100 g hideg tejjel csomómentesre kevert tojássárgájás, pud.poros





vanília rúd magja

1 db alappal sűríteni, felforralni!





vanília puding por (főzős)

30 g






tojássárgája

60 g






cukor

150 g


















hideg kockázott vaj

60 g még melegen kockánként beledolgozni!

















Tejcsokoládé ganache:










tejcsoki (823)

500 g tejszínt felforralni és két részletben a pasztillára önteni, emulg.!





tejszín

600 g


















Diós strőzel:










darált dióbél

200 g a szárazanyagokat egyneműsíteni





porcukor

200 g






kuk.liszt

100 g






mandula liszt

100 g








1 csipet


















puha vaj

200 g puha vajjal kézzel összedolgozni

















Két zsírpapír között 5 mm vastagra nyújtsd és süsd a felső zsírpapír réteg nélkül 160 fokon 15 percig, ezután hőhíd










alatt szárítsd és csak hidegen törd nagyobb rögökre


































folyt. A köv.lapon


























































Szirup:










víz

1000 ml






narancslé és héj

1 db






citrom lé és héj

1 db






cukor

400 g






vanília rúd

1 db






rum aroma

30 g






rum

30 g


















ebben mártjuk le apiskótát a rétegezésnél






















Rétegek alulról felfelé:










vanília krém, szirupos piskóta, ganache, van. Krém- szirupos piskóta, ganache, tálalásnál diós strőzel és tejszínhab














































Csoki glazúz:










Víz

250gr







Cujor

200gr







Kakaópor

75gr







csoki pasztilla

55gr







glükóz

50gr


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése