2014. november 10., hétfő

2014.10.15. EBÉD




10 FŐS EBÉD
GRILLEZETT LIBAMÁJ TORMÁS ALMAPÜRÉVEL, CÉKLÁKKAL
PAPRIKÁS CSIRKE KENYÉR PÁSTÉTOMMAL
KAPROS TÚRÓS LEPÉNY KAPROS AKÁCMÉZZEL

 1. az almát meghámoztuk és lereszeltük, majd vajon pici cukorral, citromlével megpároltuk. ezután ecetes reszelt tormával és pici vajjal össze turmixoltuk..
a céklát sóval, pici olívaolajjal fóliába tekertük és sütőben megsütöttük. meghámoztuk. karalábé vájóval golyókat csináltunk. ezeket olívaolajjal, balzsamecettel, borssal, pici sóval ízesítettük. a maradék céklát pedig vajjal leturmixoltuk, pici citromlével ízesítettük.
a libamájat egy éjszakára jeges tejbe áztattuk. lecsepegtettük, majd szobahőmérsékleten hagytuk egy kicsit puhulni. 2-3 cm vastagra szeleteltük és forró serpenyőben pirosra sütöttük.





2. az egész csirkét egyben kicsontoztuk. kicsit kiklopfoltuk, sóztuk, borsoztuk, majd megszórtuk fűszerpaprikával. feltekertük és szorosan folpackba csomagoltuk. 80 fokos sütőben kb egy órát sütöttük. a csontokból egy tartalmas pörkölt alapot főztünk. a csontokat kiemeltük és az alapot tejföllel dúsítva leturmixoltuk..

a kenyérpástétomhoz 40 dkg szeletelt kenyeret kockára vágtuk, 10 dkg vajon barnára pirítottuk. 1 fej vöröshagymát kevés vajon megpirítottunk,  majd hozzáadtuk az apróra vágott rozmaringot és petrezselymet. 0,5l tejet összeturmixoltunk 6 egész tojással. ráöntöttük a kenyérre és az egészet összekevertük. formába tettük és 80 fokos sütőben 20 percig gőzöltük, majd 130 fokos sütőben 20 percig sütöttük. tálalás előtt felkockáztuk és vajon körbe pirítottuk.



3. az alaphoz magokat (dió, mogyoró) apróra törünk és pici kekszmorzsával, barna cukorral és vajjal összekeverjük. majd forma aljára simítjuk és 180 fokos sütőben megsütjük.

500g áttört túró
250g mascarpone
250 g porcukor
só, kapor
250ml tejszín habbá verve

a túrót áttörjük és a porcukorral jól összekeverjük. a mascarponét külön kikeverjük,  majd hozzákeverjük a túróhoz. ezután pedig a habbá vert tejszínt is óvatosan hozzákeverjük. friss vágott kaporral ízesítjük. belesimítjuk a formákba és legalább egy éjszakát állni hagyjuk.
kapros mézzel tálaljuk





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése